Hummus

Jak już wiecie (a jeśli nie, to się dowiecie), jestem w trakcie eksperymentu, w który odstawiam mleko i jemu pochodne oraz drób – co jest niemalże jednoznaczne u mnie z odstawieniem mięsa w ogóle, bo rzadko w moim menu gościło ono w postaci innej niż kurczak. Do niedawna pozwalałam sobie na małe odstępstwo od tego postanowienia i używałam masła – średnio łyżeczkę dziennie – jednak znalazłam jego zamiennik, który co prawda nie jest podobny ani w smaku, ani w konsystencji, ale pieczywo nim posmarowane nie jest przynajmniej suche. A przy tym jest smaczny i zawiera sporo białka.

Mowa oczywiście o hummusie, o przepis na który mnie prosiliście pod jednym z ostatnich zdjęć, na którym pochwaliłam się zrobioną pastą. Jego wykonanie jest dość czasochłonne, a trwałość nie rzuca na kolana (dotarłam do źródeł mówiących o możliwości przechowywania go w lodówce przez dwa dni), ale warto spróbować choć raz go przyrządzić – a nuż chwyci Was za serce tak, jak mnie 😉

Spis treści artykułu

Składniki

  • 150g cieciorki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 75g ziaren sezamu,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Cieciorkę moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości. Sezam mielimy na gładką masę i dodajemy oliwy tak, aby powstała łatwo rozsmarowująca się pasta. Do blendera wrzucamy ugotowaną już cieciorkę, pastę z sezamu, czosnek, sól i blendujemy. W razie potrzeby dodajemy oliwy w takiej ilości, aby pasta nabrała konsystencji miękkiego masła. Gotowe!

Hummus nie tylko nadaje się do smarowania pieczywa, ale także jako dip
do placków, warzyw czy nachos. Ja polecam go szczególnie z połamanym
pieczywem pomidorowo-mozzarellowym z Rossmanna, które pokazywałam na
instagramie.
Z czym jeszcze byście go zjedli? 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara ł.
Barbara ł.
23 maja 2014 14:42

tyle czytałam o tym a teraz dopiero wiem co to ten hummus

Maggie W
Maggie W
Reply to  Barbara ł.
26 maja 2014 07:41

To teraz czas go spróbować 🙂

Różowa Klara
Różowa Klara
23 maja 2014 14:55

uwielbiam ten smak!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Różowa Klara
26 maja 2014 07:41

Ja uwielbiam i smak, i konsystencję 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
23 maja 2014 15:20

jeszcze nigdy nie próbowałam ciecierzycy, można ją przygotować na tak wiele sposobów 😉 nie rozumiem dlaczego jeszcze jej nie kupiłam 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
26 maja 2014 07:42

Ja miałam ją w domu i leżała tak nieotwarta przez kilka ładnych miesięcy 😀

Anonimowy
Anonimowy
23 maja 2014 16:55

Sezam trzeba wcześniej uprażyć na suchej patelni 😉

Projekt Matka-Polka
Projekt Matka-Polka
Reply to  Anonimowy
23 maja 2014 19:06

Tez tak słyszałam i II musze wypróbować

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
26 maja 2014 07:42

A ja nie prażyłam i też wyszło 😉

gim p-s
gim p-s
23 maja 2014 17:57

uwielbiam humus :)niestety jest bardzo kaloryczny więc staram się go nie robić za często…

Maggie W
Maggie W
Reply to  gim p-s
26 maja 2014 07:43

Ale to dobre kalorie 😉

setterka
setterka
23 maja 2014 18:15

Ja już raz robiłam podobny hummus,ale dziś właśnie naszła mnie ochota żeby stworzyć coś cieciorkowego więc znów może będzie to ta pasta,dobrze trafiłaś:) Idę za chwilę moczyć cieciorkę:D

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
26 maja 2014 07:43

Smacznego! 🙂

Sylwia M
Sylwia M
23 maja 2014 19:13

Jeszcze nigdy nie jadłam hummusu i ciecierzycy 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Sylwia M
26 maja 2014 07:44

Musisz to koniecznie nadrobić 🙂

bodybuildingisalifestyle
bodybuildingisalifestyle
23 maja 2014 19:50

hmmm tak mysle… chyba nigdy nie jadlam 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  bodybuildingisalifestyle
26 maja 2014 07:44

Jak wyżej 😀 Spróbuj koniecznie 🙂

KasiaWeganka
KasiaWeganka
23 maja 2014 20:15

uwielbiam hummus, przepyszny przepis 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  KasiaWeganka
26 maja 2014 07:45

Też go pokochałam 🙂

Agnes J.
Agnes J.
23 maja 2014 22:26

MMMMMMMMMmmmmmmmm 😀 a dodaj też jajka do tego- wiesz jakie pyszne z jajuszkami? 😛

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
26 maja 2014 07:46

Jakoś jajka w pastach do mnie nie przemawiają 😀 No chyba że jest to pasta jajeczna 😛

α ℓ ι ¢ є
α ℓ ι ¢ є
24 maja 2014 11:12

A ja jeszcze nie jadłam nigdy hummusa, ale mam chęć spróbować. A jaki to ma smak ? do czego podobny ?

magda12022
magda12022
Reply to  α ℓ ι ¢ є
24 maja 2014 13:39

Sprobj to sie przekonasz 😉 jest specyficzny i ciezko go okreslic. Lekko gorzkawy, troche kwaskowaty, intensywny.
Mmmm pycha!

Maggie W
Maggie W
Reply to  α ℓ ι ¢ є
26 maja 2014 07:47

Podobny zupełnie do niczego 😉 Musisz spróbować 🙂

magda12022
magda12022
24 maja 2014 13:45

Niestety ale cieciorka zawuera goitrogeny ktorych osoby majace problemt z tarczyca powinnt unikac. Czesciowo sa unieczynniane w trakcie gotowania, pytanie tylko na ile jest to skuteczne?

Nigdy nie robilam hummusu sama, do tej pory jadlam tylko kupiony.

Mam nadziejeze pod koniec swojei eksperymentu dasz nam znac o wynikach? Ciekawa jestem co zaobserwujesz 🙂
Szczerze mowiac post o efektach w trakcie tez bedIe ciekawy 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  magda12022
26 maja 2014 07:53

Ja problemów z tarczycą nie mam i szczerze mówiąc o tym nie wiedziałam 😉

Dam znać na pewno. A czy jest sens robić posta w trakcie – wątpię, bo pociągnę to jeszcze 1-2 tygodnie 🙂

Ania
Ania
24 maja 2014 13:55

Ciągle się gdzieś ten hummus ostatnio pojawia, nigdy nie jadłam, może wypróbuję 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Ania
26 maja 2014 07:53

Tak? A ja go nigdzie nie widziałam 😀 Spróbuj koniecznie 🙂