Kiedy kilka dni temu udostępniłam zdjęcie jajecznicy robionej na parze, byliście zdziwieni, że tak ją przygotowuję. Dziś pokażę Wam krok po kroku, jak robię taką jajecznicę. Wbrew pozorom nie jest potrzebny parowar, a jej wykonanie, choć czasochłonne, jest naprawdę bardzo proste.

Jest ona o wiele lepsza o tradycyjnej z tego względu, że temperatura jej przygotowania jest o wiele niższa (podczas kiedy na patelni wynosi kilkaset stopni Celsjusza, w garnku z wodą nie przekracza stu stopni), dzięki czemu jej składniki zachowują więcej wartości odżywczych. Można też bez obaw robić ją na maśle i każdym innym tłuszczu, bo temperatura dymienia żadnego z nich nie jest mniejsza niż 100 stopni.

Składniki

  • 1/3 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • pół cebuli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie

Kto robi jutro taką jajecznicę na śniadanie? 🙂

Obserwuj mnie na:
error