Fotomenu vol. 3 – bez mięsa i mleka

Parę dni temu zostałam poproszona o opublikowanie aktualnego fotomenu po wykluczeniu mięsa kurczaków (co jest w moim przypadku niemalże równoznaczne z wykluczeniem mięsa zupełnie) i mleka oraz jego przetworów. Zgodnie z tą sugestią publikuję więc te „kilka” zdjęć posiłków, które udało mi się sfotografować w przeciągu ostatnich 3 tygodni.

Śniadania

Omlet owsiany smażony z jabłkami, posmarowany dżemem z żurawiny.
Jajecznica na parze z cebulką, chleb gryczano-ryżowy z masłem i pomidorem.
Jajecznica na parze z cebulką, chleb owsiany z masłem i pomidorem.
Jajka na twardo, bułka fitness z hummusem i pomidorem.
Omlet owsiany z mrożonym musem z mieszanki kompotowej i mięty.
Omlet jaglany z mrożonym musem z wiśni, banana i mięty z migdałami i suszoną miętą.

II śniadania

Pęczak z bananem, jabłkiem i pomarańczą.
Bułka razowa z masłem, szpinakiem baby i łososiem.
Baton czekoladowy z daktyli ze sklepu Przysmaki.pl.
Pęczak z musem z wiśni i słonecznikiem.
Szarlotkowe muffinki.
Mocno czekoladowe ciasto fasolowe.
Jogurt owsiany z mrożonymi wiśniami, daktylami, rodzynkami i pestkami dyni.
Placki owsiane z musem z mieszanki kompotowej i banana.
Jogurt owsiany z wiśniami, bananem i nektarynką.
Krem z czerwonej soczewicy z ryżem brązowym.

Obiady

Krem z czerwonej soczewicy z brązowym ryżem.
Pęczak, smażony pstrąg, mieszanka chińska na patelnię.
Cukiniowe spaghetti z łososiem i sezamem.
Ryż, zielona soczewica, warzywa na patelnię.
Pstrąg z piekarnika, pieczone  cukinie.
Ryż, łosoś w sosie z cieciorki.
Pęczak, zielona soczewica, chińska mieszanka.
Placki ziemniaczane, hummus.

Podwieczorki

Kasza jaglana z musem z truskawek, kiwi, banana i pomarańczy, smoothie z buraka i szpinaku baby.
Placki ryżowe z jabłkami i bananami.
Placki ziemniaczane z hummusem (ok. 1/3 z tego, co na zdjęciu).
Fasolowe ciasto czekoladowe.
Szarlotkowe muffinki.

Kolacje

Bułki fitness z masłem i szpinakiem oraz kremem czekoladowym z avocado, wędzony filet z makreli z pieprzem.
Bułka fitness z hummusem, szpinakiem baby i tuńczykiem.

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
37 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
setterka
setterka
24 maja 2014 19:00

O mniam,ale pyszności:) A jak finansowo? Zauważyłaś aby takie żywienie bez mięsa i nabiału było droższe? Tak szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie Maggie bez tych dwóch składników:) Pamiętam Twoje jogurty z musli i super przepisy na kuraka,ale jak tak jest lepiej dla Ciebie to to się właśnie liczy:)

Poproszę też przepis na jogurt owsiany i sos cieciorkowy:)

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
26 maja 2014 07:22

W ogóle nie odczułam tego finansowo. na tygodniowe zakupy wydawałam ok. 60-70zł plus ryże/kasze/przyprawy, które miałam w domu.
Jest o wiele lepiej, ale nie wiem, czy to też nie zmiana pielęgnacji wpłynęła na poprawę stanu skóry. Za tydzień-dwa będę wprowadzać po jednym składniku i wtedy się okaże 🙂

Sos to po prostu woda+mąka z cieciorki+przyprawy 😉 Coś jak sosy z torebek – mieszasz wodę z proszkiem, wlewasz na patelnię i voila 🙂

fitblogerka
fitblogerka
24 maja 2014 19:12

Maggie zapodaj linkiem do posta, w którym tłumaczysz czemu odstawiłaś kuraki i nabiał, chyba go przeoczyłam… 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  fitblogerka
26 maja 2014 07:23

Hm, tłumaczenie to chyba za dużo powiedziane. Ale wspomniałam o tym w podsumowaniu kwietnia, możesz zerknąć na drugi akapit pod tabelą 😉

bodybuildingisalifestyle
bodybuildingisalifestyle
24 maja 2014 19:12

jak długo masz zamiar nie jeść mięsa??? podbilaś me serce musem wiśniowym <3

Maggie W
Maggie W
Reply to  bodybuildingisalifestyle
26 maja 2014 07:26

Jeszcze co najmniej 3 tygodnie. Minimum tydzień będę jeszcze trzymała się z dala od mleka, a później powoli będę je ponownie wprowadzać. Jeśli po 2 tygodniach nie będzie skutków ubocznych, to zajmę się mięchem. A jeśli będą, to znów poczekam, aż skóra się unormuje i dopiero wprowadzę kuraki. Na nich aż tak mi nie zależy 😉

Asiia Bloger
Asiia Bloger
24 maja 2014 19:27

Podziwiam Cię, ja bym nie mogła nie jeść mięsa, po prostu za bardzo je lubie i to chyba ono umila mi po części dietę, a z drugiej strony aktualnie nie mam miesiączki i lekarz zalecił mi jedzenie mięsa, powiedz mi jak długo masz zamiar nie jeść mięsa i napiszesz post, jak poprawiło się Twoje samopoczucie po tym :)?

Paulina Hurija
Paulina Hurija
Reply to  Asiia Bloger
24 maja 2014 19:39

Brak okresu na pewno nie jest spowodowany brakiem mięsa w diecie,a problemami hormonalnymi lub niedoborami, coś na tym podłożu.

Maggie W
Maggie W
Reply to  Asiia Bloger
26 maja 2014 07:28

Asiia – samopoczucie chyba się nie poprawiło, w każdym razie ja tych zmian nie zauważam 😀
Nie będę go jeść jeszcze min. 3 tygodnie – zobacz komentarz powyżej 🙂
A post na pewno będzie, bo widzę już teraz znaczną poprawę i chcę Was zaszokować 😛

Paulina – dokładnie tak. To nie o mięso tutaj chodzi…

Paulina Hurija
Paulina Hurija
24 maja 2014 19:37

W końcu jadłospis jak dla mnie! 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Paulina Hurija
26 maja 2014 07:29

Z innych też dałabyś radę coś wybrać 😉

Mary :)
Mary :)
24 maja 2014 19:39

Dzięki za inspiracje 🙂 Mam problem z wymyślaniem nowych, pożywnych posiłków 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Mary :)
26 maja 2014 07:29

Polecam się na przyszłość 😀 U mnie takie problemy nie występują 😉

Agnes J.
Agnes J.
24 maja 2014 19:52

Bardzo fajne dania- za mało w nich warzyw jak dla mnie, ale ja to tonami je zjadam. Wiele inspirujących pomysłów można z nich wykorzystać 😀
Dlaczego przestałaś jeść kurczaka? Staram się go ograniczać jak się da, ze względu na to czym są faszerowane te zwierzątka…te same powody?

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
26 maja 2014 07:33

Ja warzyw jem sporo, akurat te zdjęcia zrobiły się typowo owocowe 😀 Ale nie ukrywam, że wolę jednak owocki. Tak, wiem, że mają masę cukrów i nie powinnam ich jeść po południu, bo będę gruba, no ale cóż… 😛

Dokładnie z tego samego powodu. Kilka miesięcy temu zaczęły mi się robić dziwne rzeczy na twarzy i chciałam zobaczyć, czy to nie przez hormony z mleka i kurczaków. Teraz jest o wiele lepiej, ale nadal nie jestem pewna, czy to przez mleko i kuraki, czy zmianę pielęgnacji. Dowiem się, jak zacznę wprowadzać z powrotem te produkty. Ciężko mi bez kefirków i twarogów 😀

Anonimowy
Anonimowy
24 maja 2014 20:15

Wszystkie dania wyglądają przepysznie 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
26 maja 2014 07:34

I były przepyszne 🙂

claudine
claudine
25 maja 2014 06:22

Piękne zdjęcia, bardzo inspirujące 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  claudine
26 maja 2014 07:34

Dziękuję, starałam się 😉

α ℓ ι ¢ є
α ℓ ι ¢ є
25 maja 2014 07:58

Wszystko tak pysznie wygląda . 😀 zdradz przepis na ten jogurt 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  α ℓ ι ¢ є
26 maja 2014 07:34

Zdradzę za parę dni 😀

Anonimowy
Anonimowy
25 maja 2014 08:27

no i w końcu swoim menu trafiłaś do mnie 😉 podoba mi się 😀 placki ryżowe robisz z mąki ryżowej czy po prostu z ugotowanym ryżem?
kasia

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
26 maja 2014 07:35

Z mąki ryżowej. Ale będę musiała spróbować zrobić z ugotowanego ryżu, dzięki za podsunięcie pomysłu 🙂

BERY
BERY
25 maja 2014 10:50

ale mi smaka narobilas;)

Maggie W
Maggie W
Reply to  BERY
26 maja 2014 07:36

To chyba dobrze? 😀

Barbara ł.
Barbara ł.
25 maja 2014 13:20

super inspiracje, ja po wykluczeniu nabiału i glutenu nie wiem co jeść i stale jem ryż i rybę albo ryż i brokuł, no i czasem mam dosyć

Maggie W
Maggie W
Reply to  Barbara ł.
26 maja 2014 07:38

Ryż możesz zamieniać na kasze, quinoa, amarantus. Rybę na soczewicę (bardzo polecam zieloną!), cieciorkę, indyka (jeśli lubisz – bo ja na przykład nie i dlatego cierpię :P) no i dużo warzyw i owoców. Nie będzie tak źle 🙂
A wykluczyłaś je na stałe czy tak jak ja na próbę?

svarowska AK
svarowska AK
25 maja 2014 15:06

uwielbiam te Twoje pomysły na dania 😀 i od razu się głodna robię 🙁

Maggie W
Maggie W
Reply to  svarowska AK
26 maja 2014 07:39

I o to chodzi! 😀 O 17 możesz być jeszcze głodna 😉

Anonimowy
Anonimowy
25 maja 2014 22:48

dlaczego postanowiłaś zrezygnowac z nabiału ?:)

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
26 maja 2014 07:39

Zerknij w pierwsze komentarze – tam wszystko wytłumaczyłam 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
26 maja 2014 13:18

wszystko wygląda bardzo smacznie 😀 ja bez mięsa nie umiem żyć, ale nie powoduje to u mnie niczego negatywnego, więc nie mam się czym martwić 😉
w ogóle na Fit-Expo zrobiłam sobie analizę składu masy ciała jakąś bajerancką maszyną 😀 myślałam, że wyjdzie iż mam za mało zjadanego białka w organizmie, ale białko wyszło okej, mam za mało tłuszczu 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
27 maja 2014 06:22

Oooo, też bym chciała! Jak wygląda taki wydruk? W ogóle napisz mi, jak tam było! 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
Reply to  Nebeskaa
27 maja 2014 07:50

będzie fotorelacja na blogu to zeskanuję ten wydruk, żeby każdy sobie zobaczył 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
27 maja 2014 11:41

Nie mogę się doczekać relacji 🙂

Marta
Marta
26 maja 2014 15:10

rewelacja, dzięki za super zdjęcia! na pewno coś przemycę do swojego jadłospisu 🙂 szczególnie zainteresowała mnie jajecznica na parze, jeszcze nie słyszałam o czymś takim 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Marta
27 maja 2014 06:22

Kilka dni temu podawałam przepis, jest też film na YouTube – zerknij 🙂