Daktylowe batony

 
Jeśli miałabym wybrać wśród bakalii jeden owoc, który lubię najbardziej, bez wahania wskazałabym na daktyle. Mogę je jeść pod każdą postacią i idealnie zastąpią mi cukierki czy inne słodkości. Są moim małym nałogiem i zdrowym, słodkim fast foodem.
Kiedy dostałam w paczce od Agnes batony nakd, od razu przepadłam, a widząc ich skład wiedziałam, że będę musiała spróbować je zrobić samej. I próbowałam. W próbie pierwszej wyszedł krem czekoladowy. Trochę mnie to zniechęciło, ale postanowiłam dać sobie jeszcze jedną szansę, tym razem bez dolewania wody do daktyli (dodałam ją, żeby lepiej się zmieliły, bo miałam wrażenie, że blender się z nimi męczy). Tym razem udało się i nieskromnie powiem, że batony wyszły lepsze od oryginału 🙂

Spis treści artykułu

Składniki

  • 500 g daktyli,
  • 100 g migdałów,
  • skórka otarta z pomarańczy.

Przygotowanie

Daktyle wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Tutaj na pewno nie sprawdzi się blender ręczny, trzeba korzystać z kielichowego. Kiedy daktyle zmienią się w pulpę, a trwać to może nawet kilka minut, dosypujemy pokruszone migdały (ja cwanie kupiłam już posiekane – znajdziecie je w Lidlu) i mieszamy całość. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i raz jeszcze miksujemy.
Z gotowej masy formujemy kulki, gwiazdki, serduszka, paski – co tylko chcecie – i wstawiamy do lodówki, aby stwardniały. Ja masę wyłożyłam na półmisek i pokroiłam na batony dopiero po stężeniu, ale ostrzegam, że trochę zabawy z tym jest, następnym razem uformuję je przed wstawieniem do lodówki.

Oczywiście do bazowego przepisu (daktyle + migdały/orzechy) możecie dodać co tylko chcecie – skórka z pomarańczy jest tylko jedną z wielu możliwości. Moje kolejne batony zrobię z miętą i cytryną. Już się nie mogę doczekać 🙂

Jak zwykle czekam na Wasze opinie po wypróbowaniu przepisu. Lubicie daktyle? 🙂

Posts created 709
0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnes J.
Agnes J.
27 maja 2014 18:39

Te batony są moim uzależnieniem i nie mogę bez nich żyć- tym postem przepadałam i kupiłaś mnie w 100%.
Napisz mi jeszcze ile batonów wyszło i jaki koszt całkowity 🙂
Czyli jeśli mam taki blener—> http://4.bp.blogspot.com/-g3-n5pLNECg/UjLm2lVjGMI/AAAAAAAADfU/N4vbPvy2xp0/s1600/fasterbetternicer-blender-jogurt-naturalny.jpg
To batony wyjdą?

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
27 maja 2014 18:45

Na moje oko wyjdą 🙂 Tylko musisz być cierpliwa w ich miksowaniu, bo są twarde z zewnątrz.
Batonów wyszło mi 10 – tak jak widać na zdjęciach. Z tym, że możesz zrobić większe/mniejsze, dać więcej daktyli, migdałów, orzechów – co tam chcesz 🙂 A koszt to max 10 zł – nie wiem jak liczyć skórkę z pomarańczy, bo resztę owocu dodałam do wody, więc się nie zmarnował i nie pamiętam, ile kosztowały migdały. Ale i tak złotówka za nakd'a to niewiele, co nie? 🙂

Ja się uzależniłam przez Ciebie!!! 😀

keep dreams close
keep dreams close
Reply to  Agnes J.
27 maja 2014 21:16

Za 10zł 10 batonów?! to ja jutro idę na zakupy!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
28 maja 2014 11:30

Też się zdziwiłam, że tak mi wyszło z wyliczeń – ale jakby nie patrzeć to tak jest 🙂

Kala
Kala
27 maja 2014 18:43

Daktyle są przepyszne 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Kala
27 maja 2014 18:45

Yes, yes, yes! 🙂

Joanna Orlikowska
Joanna Orlikowska
27 maja 2014 19:03

Hmmm, jak tylko dopadnę większą porcję daktyli (która nie zniknie w drodze do domu ;)) to napewno wypróbuję! 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Joanna Orlikowska
27 maja 2014 19:05

Warto kupować je na wagę – są m.in. w realu i tesco 🙂

Akkane
Akkane
Reply to  Joanna Orlikowska
29 maja 2014 14:36

W Netto paczkowane 200 g po 1.50 zł 🙂 moim zdaniem opłacalnie 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Joanna Orlikowska
30 maja 2014 08:04

Czyli kilogram za 7,50? Jak bez oleju, siarki i cukru, to przerzucam się na nettowe 😀

setterka
setterka
27 maja 2014 19:09

Kupiłaś mnie kremem daktylowo czekoladowym a teraz tym:D Wyglądają smakowicie i od razu zapisuję do wypróbowania:)

Hummus wyszedł pyszny,więc wiem że i to takie będzie:)

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
27 maja 2014 19:13

Na pewno Ci posmakują! 🙂 Ja pokroiłam je dopiero dzisiaj i już połowy nie ma 😛

Karina
Karina
27 maja 2014 20:14

ostatnio kupiłam w lidlu paczkę daktyli, kiedyś babcia mi je nałogowo kupowała i zapomniałam już jak smakują.. ahh chyba zagoszczą u mnie częściej <3

Maggie W
Maggie W
Reply to  Karina
28 maja 2014 11:31

Konieeeecznie 🙂 O daktylach pisałam już na blogu – mają mnóstwo witamin i mikroelementów, warto je włączyć do swojej diety 🙂

Natalia Porabik
Natalia Porabik
28 maja 2014 04:05

Pyszności 🙂 Na pewno wypróbuje przepis, ale jedyne czego się boje, to że znikną od razu 🙂
Pozdrawiam 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Natalia Porabik
28 maja 2014 11:31

Ja zrobiłam je wczoraj rano i zostały jeszcze 3 (plus dwa, które mam ze sobą w pracy), więc nie jest tak źle 😀

Asiia Bloger
Asiia Bloger
28 maja 2014 04:53

No właśnie w tym problem, że nie lubię, chciałabym coś z nimi kombinować, a nawet nie mam jak ;/

Maggie W
Maggie W
Reply to  Asiia Bloger
28 maja 2014 11:32

Zrób sobie chociaż jednego batona – na pewno się do nich przekonasz 🙂

Ensorcelee Mija
Ensorcelee Mija
28 maja 2014 05:05

Nie przepadam za bakaliami, ale w takiej formie chętnie spróbuję 😀 podać Ci adres do wysyłki? 😛

Maggie W
Maggie W
Reply to  Ensorcelee Mija
28 maja 2014 11:32

Dawaj 😀

Różowa Klara
Różowa Klara
28 maja 2014 06:32

wyglądają pysznie

Maggie W
Maggie W
Reply to  Różowa Klara
28 maja 2014 11:33

I pyszne są 🙂

Ewa Janicka
Ewa Janicka
28 maja 2014 07:58

Zapisuję do wypróbowania… ale u mnie najszybciej po sesji… teraz praca… praca… praca… i nauka 🙁

Maggie W
Maggie W
Reply to  Ewa Janicka
28 maja 2014 11:34

Ale je się robi bardzo szybko! U mnie też praca przeplata się z nauką, do tego mam jeszcze nieskończona magisterkę – ale to zajmuje max 10 minut 🙂

Ika
Ika
28 maja 2014 11:23

wiadomo że jak się zrobi po domowemu to jest lepsze niż ze sklepu 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Ika
28 maja 2014 11:34

Nie zawsze, ale w tym wypadku jak najbardziej tak 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
28 maja 2014 15:12

czekałam na ten przepis 😀 wyglądają super! chociaż muszę się przemóc do daktyli, spróbowałam kiedyś i mi nie smakowały, ale często mam tak, że muszę spróbować coś kilka razy zanim mi posmakuje 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
30 maja 2014 08:05

Batoniki posmakują Ci na pewno 🙂

naturalnie dziecko
naturalnie dziecko
28 maja 2014 15:18

Pyszne i pożywne ciasteczka i batoniki weszły na stałe w moje menu codzienne. Teraz czas na daktyle bo tego jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam!

Maggie W
Maggie W
Reply to  naturalnie dziecko
30 maja 2014 08:06

Czas najwyższy 🙂 Na pewno się w nich zakochasz 🙂

bodybuildingisalifestyle
bodybuildingisalifestyle
28 maja 2014 16:04

daktyli nie lubię, ale chętnie wypróbuję z czymś innym 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  bodybuildingisalifestyle
30 maja 2014 08:06

No następna… 😛 Z niczym innym nie wyjdą, bo dużo robi ich kleista konsystencja…

irreplaceable
irreplaceable
6 czerwca 2014 21:15

A jakie makro mają? 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  irreplaceable
7 czerwca 2014 08:04

Dużo węgli, trochę tłuszczu, znikome ilości białka. Konkretów nie znam, bo nie liczyłam, ale wyliczy Ci to pierwszy znaleziony kalkulator 😉

Powiązane posty

Zacznij wpisywać, co chcesz wyszukać i wciśnij Enter. Wciśnij ESC aby anulować.

Powrót do góry
22
0
Daj znać, co myślisz. Skomentuj!x