Dziś mam dla Was przepis na moją osobistą rewelację ostatnich dni – fit krem czekoladowy. Jest niewyobrażalnie lepszy od wszystkich sklepowych, super prosty w wykonaniu, nie potrzeba do jego wykonania wielu składników i jest 100% fit. Pasuje do kanapek, naleśników, omletów, ciast – wszystkiego tego, co przyjdzie Wam do głowy.
Mój narzeczony stwierdził, że przebija go tylko nutella, ale jestem pewna, że po dodaniu orzechów laskowych będzie od niej znacznie lepszy.

Składniki

  • pół szklanki wody,
  • 5 daktyli,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy daktyle, zalewamy wodą i dodajemy olej kokosowy; gotujemy do momentu rozgotowania się daktyli i odparowania części wody. Wyłączamy gaz, wsypujemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Gotowe!

Jestem pewna, że krem Wam posmakuje. Z podanych proporcji wychodzi ilość kremu wystarczająca na 1 omleta albo 2 kromki chleba.
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis 🙂

Obserwuj mnie na:
error

32 komentarze

  1. Brzmi pysznie może kiedyś spróbuję, ale na razie pozostanę przy kremie z avocado 🙂 bez gotowania, czekania aż ostygnie.

    • Ten stygnie migiem, zdążę go wyłożyć do miski, umyć garnek i jest gotowy do jedzenia 🙂
      Tego z avocado jeszcze nie wypróbowałam, ale wydaje mi się, że ma bardziej "budyniową" konsystencję.

    • Oj jest przepyszny! 🙂
      Co do kucharki – czasami słyszę, że minęłam się z powołaniem 😉

    • Nie wypowiadaj tych słów do mnie! 😀 Daktyle to najlepsze suszone owoce <3 W tym kremie w ogóle ich nie czuć, nadają tylko słodkiego smaku i konsystencji 🙂

  2. Ty powinnaś wystąpić w jakimś programie kulinarnym:)

    Szukałam ostatnio przepisu na taki krem,kombinowałam ale narazie nie znalazłam tego dobrego:D Zapisuję przepis:)

    • Właśnie czekam, aż jakiś producent pozna się na moim talencie 😛

      Ten będzie Ci smakował, daję dożywotnią gwarancję! 😀

    • Mnie smakuje ze wszystkim! 😀 Muszę spróbować upiec jakiś dietetyczny biszkopcik (albo może muffinki?) i przełożyć go tym kremem. Jak wyjdzie, to chyba umrę ze szczęścia 😀

    • Nie rozumiem, jak można ich nie lubić 😀
      Nie jestem pewna, czy wyjdzie, ale spróbuj na oleju kokosowym najpierw podsmażyć banana tak jakbyś robiła dżem. Albo surowego ładnie rozgnieć i wymieszaj z kakao – tak też robiłam, ale banana w tamtym kremie było czuć, a tutaj daktyle są niewyczuwalne.
      A jeśli nie, to może rozpuść miód w kąpieli wodnej razem z olejem (ale w większej ilości) i do tego kakao.

  3. Anonimowy Reply

    takie proste, a musi być mega! 😀 na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji – raczej do chleba mi nie pasuje, ale do naleśników/ jako polewa do ciasta jak najbardziej 🙂 do tej pory robiłam krem czekoladowy z awokado (awokado + kakao + miód) i polecam, chociaż ten Twój zapowiada się bardziej czekoladowo.. 😀 blok czekoladowy mnie zauroczył, a w sumie przepis podobny – z rozgotowanymi daktylami i kakao.. 😉
    kasia

    • A mi pasuje, choć bardziej niż do chleba – do bułek. Robię go min. 2 razy dziennie, z czego jedną porcję zjadam właśnie z pieczywem.
      Krem z avocado planuję zrobić, ale nie mogę się do tego zebrać 😉
      W bloku są jeszcze płatki, które nadają mu bardziej "ciastowaty" charakter. Krem jest zupełnie inny i moim zdaniem jeszcze lepszy 🙂

  4. Anonimowy Reply

    kocham daktyle, już mam myśl:) krem będzie idealny do placuszków i omletów bezglutenowych, super przepis

  5. uwielbiam takie proste i zdrowe przepisy 🙂 po co kupować jakieś naładowane chemią kremy skoro możemy zrobić własny 😀

  6. Jak ja uwielbiam takie przepisy!! Zapisuje go sobie na pewno!!! Jak tylko będę mogła, zrobię i juz nie moge sie doczekać tego smaku 🙂

Write A Comment