Na przepis na blok czekoladowy natknęłam się całkiem niedawno na Facebooku i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie byłabym jednak sobą, gdybym go nie zmodyfikowała dopasowując do własnych upodobań. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, natomiast mój został wzbogacony o rodzynki, olej kokosowy, siemię lniane i mleko. Dzięki temu jest słodszy i ma źródła zdrowych tłuszczy. Po dodaniu jakiegoś źródła białka mamy pełnowartościowy posiłek.

Składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 100 g daktyli,
  • 70 g rodzynek,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (może być słonecznik, dynia, inne nasiona, migdały, orzechy…),
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • sok z i pomarańczy.

Przygotowanie

Daktyle i rodzynki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i sokiem z pomarańczy i gotujemy do powstania prawie jednolitej masy. Po zdjęciu garnka z gazu dodajemy olej kokosowy. W misce mieszamy płatki owsiane, kakao i siemię lniane i zalewamy je powstałym syropem. Mieszamy, dodajemy mleko i mieszamy ponownie. Całą masę przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia keksówki, ugniatamy i wstawiamy na noc do lodówki.

Komuś, kto jest nałogowym słodyczo- i cukroholikiem taki blok może nie przypaść do gustu. Mój narzeczony stwierdził wręcz, że czuć w nim tylko kakao i „owsiankę” i nie jest w ogóle słodki, ale za to sycący. Według mnie jest idealnie czekoladowy i wystarczająco słodki. Dla mnie idealny 🙂

Obserwuj mnie na:
error

30 komentarzy

  1. To już wiem co oprócz marchewkowego ciasta fit zrobię w najbliższym czasie:D

    Ale mogłaś rano wrzucić ten przepis:D

  2. wygląda rewelacyjnie! czekałam na ten przepis 🙂 dla mnie nie musi być słodkie, żeby było pyszne 🙂 można olej kokosowy zastąpić innym? 😉 na pewno któregoś dnia wypróbuję przepis, ale wyrzucę daktyle, bo ich nie lubię 😀

    • Ale z daktyli pochodzi prawie cała słodycz, one też sklejają "ciasto"… Nie wiem, czym można by je zastąpić. A olej kokosowy po prostu wyrzuć 🙂

    • Gdzie najczęściej kupujesz daktyle? Ja chyba w Lidlu widziałam,ale takie pakowane z dziwną listą składników:D

    • Okej, to olej po prostu wyrzucę 😀 Skoro to one dają całą słodycz to jednak je zostawię 😉 Same mi nie smakują, ale w takiej postaci może mi posmakują 😀 Muszę po prostu wypróbować 😉

  3. Agnes mi z ciastem marchewkowym wyskakuje, a Ty tu teraz z blokiem! kiedy ja mam mieć czas na gotowanie/pieczenie? 😉

    • Akurat zrobienie tego bloku to max 10 minut roboty, więc dasz radę 😀 No i nie trzeba go piec 🙂

  4. Pierwsze co mi przyszło na myśl "what the… na fitblogu blok czekoladowy?!"
    Po przeczytaniu składników "I see…" 😉
    Jako weekendowy słodkoholik skuszę się w sobotę na przyrządzenie 🙂

  5. Anonimowy Reply

    a ja już wypróbowałam 😀 przeczytałam obie wersje przepisu i ostatecznie zrobiłam podobnie do Twojej – tylko, że zamiast mleka dałam żurawinę 😉 😛 i zrobiłam w formie ciastek. super pomysł, mi bardzo smakuje – idealnie czekoladowe (już same daktyle są dla mnie w smaku czekoladowe, a jeszcze z kakao to w ogóle 😉 i fajnie, że robi się bardzo szybko i nie wymaga pieczenia 🙂 na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂
    czekam jeszcze na przepis na pełnoziarniste tortille, dawno temu obiecane 😉
    kasia

Write A Comment