Na przepis na blok czekoladowy natknęłam się całkiem niedawno na Facebooku i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie byłabym jednak sobą, gdybym go nie zmodyfikowała dopasowując do własnych upodobań. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, natomiast mój został wzbogacony o rodzynki, olej kokosowy, siemię lniane i mleko. Dzięki temu jest słodszy i ma źródła zdrowych tłuszczy. Po dodaniu jakiegoś źródła białka mamy pełnowartościowy posiłek.
Spis treści artykułu
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki kakao,
- 1/4 szklanki wody,
- 100 g daktyli,
- 70 g rodzynek,
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (może być słonecznik, dynia, inne nasiona, migdały, orzechy…),
- łyżka oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki mleka,
- sok z i pomarańczy.
Przygotowanie
Daktyle i rodzynki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i sokiem z pomarańczy i gotujemy do powstania prawie jednolitej masy. Po zdjęciu garnka z gazu dodajemy olej kokosowy. W misce mieszamy płatki owsiane, kakao i siemię lniane i zalewamy je powstałym syropem. Mieszamy, dodajemy mleko i mieszamy ponownie. Całą masę przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia keksówki, ugniatamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Komuś, kto jest nałogowym słodyczo- i cukroholikiem taki blok może nie przypaść do gustu. Mój narzeczony stwierdził wręcz, że czuć w nim tylko kakao i „owsiankę” i nie jest w ogóle słodki, ale za to sycący. Według mnie jest idealnie czekoladowy i wystarczająco słodki. Dla mnie idealny 🙂
w wolny weekend na pewno wypróbuję ! 🙂 świetny przepis ! 🙂
Czekam na wrażenia 🙂
Rewelacja 🙂 mnie to by na pewno posmakowało 🙂
Na pewno, na pewno 🙂 Wypróbuj koniecznie 🙂
To już wiem co oprócz marchewkowego ciasta fit zrobię w najbliższym czasie:D
Ale mogłaś rano wrzucić ten przepis:D
A dlaczego rano? :>
Na wieczór takie smakołyki?:D
.. mmm. obłędne 😉
Obłędnie smakuje 😉
wygląda super 🙂
I jeszcze lepiej smakuje 😉
wygląda rewelacyjnie! czekałam na ten przepis 🙂 dla mnie nie musi być słodkie, żeby było pyszne 🙂 można olej kokosowy zastąpić innym? 😉 na pewno któregoś dnia wypróbuję przepis, ale wyrzucę daktyle, bo ich nie lubię 😀
Ale z daktyli pochodzi prawie cała słodycz, one też sklejają "ciasto"… Nie wiem, czym można by je zastąpić. A olej kokosowy po prostu wyrzuć 🙂
Gdzie najczęściej kupujesz daktyle? Ja chyba w Lidlu widziałam,ale takie pakowane z dziwną listą składników:D
Okej, to olej po prostu wyrzucę 😀 Skoro to one dają całą słodycz to jednak je zostawię 😉 Same mi nie smakują, ale w takiej postaci może mi posmakują 😀 Muszę po prostu wypróbować 😉
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować.
Czekam na wrażenia 🙂
Agnes mi z ciastem marchewkowym wyskakuje, a Ty tu teraz z blokiem! kiedy ja mam mieć czas na gotowanie/pieczenie? 😉
Akurat zrobienie tego bloku to max 10 minut roboty, więc dasz radę 😀 No i nie trzeba go piec 🙂
wyglada smakowicie chociaz akurat za daktylami nie przepadam reszta super 😉
Serio? Daktyle to moje ulubione cukierki 😀
ale to muuusi być doobre 😀
To jest pyszne. Sama takie robię tylko w formie ciasteczek owsianych. Są przepyszne 🙂
Pierwsze co mi przyszło na myśl "what the… na fitblogu blok czekoladowy?!"
Po przeczytaniu składników "I see…" 😉
Jako weekendowy słodkoholik skuszę się w sobotę na przyrządzenie 🙂
aaaa chce go juz zjesc , amniammniam amnianiam
Gdybym mogła- zrobiłbym juz dzis :)) płatki owsiane tez zawierają tłuszcz :))
Cudnie wygląda 🙂
a ja już wypróbowałam 😀 przeczytałam obie wersje przepisu i ostatecznie zrobiłam podobnie do Twojej – tylko, że zamiast mleka dałam żurawinę 😉 😛 i zrobiłam w formie ciastek. super pomysł, mi bardzo smakuje – idealnie czekoladowe (już same daktyle są dla mnie w smaku czekoladowe, a jeszcze z kakao to w ogóle 😉 i fajnie, że robi się bardzo szybko i nie wymaga pieczenia 🙂 na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂
czekam jeszcze na przepis na pełnoziarniste tortille, dawno temu obiecane 😉
kasia
wow! super wygląda…i pewnie tak samo smakuje! :)))) …hmmm ten talerzyk przypomina mi dzieciństwo..chyba podobny miałam 😉 http://sporttopestka.blogspot.com/
Aż zgłodniałam 🙂