Blok czekoladowy

Na przepis na blok czekoladowy natknęłam się całkiem niedawno na Facebooku i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie byłabym jednak sobą, gdybym go nie zmodyfikowała dopasowując do własnych upodobań. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, natomiast mój został wzbogacony o rodzynki, olej kokosowy, siemię lniane i mleko. Dzięki temu jest słodszy i ma źródła zdrowych tłuszczy. Po dodaniu jakiegoś źródła białka mamy pełnowartościowy posiłek.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 100 g daktyli,
  • 70 g rodzynek,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (może być słonecznik, dynia, inne nasiona, migdały, orzechy…),
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • sok z i pomarańczy.

Przygotowanie

Daktyle i rodzynki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i sokiem z pomarańczy i gotujemy do powstania prawie jednolitej masy. Po zdjęciu garnka z gazu dodajemy olej kokosowy. W misce mieszamy płatki owsiane, kakao i siemię lniane i zalewamy je powstałym syropem. Mieszamy, dodajemy mleko i mieszamy ponownie. Całą masę przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia keksówki, ugniatamy i wstawiamy na noc do lodówki.

Komuś, kto jest nałogowym słodyczo- i cukroholikiem taki blok może nie przypaść do gustu. Mój narzeczony stwierdził wręcz, że czuć w nim tylko kakao i „owsiankę” i nie jest w ogóle słodki, ale za to sycący. Według mnie jest idealnie czekoladowy i wystarczająco słodki. Dla mnie idealny 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Badź Fit
Badź Fit
5 lutego 2014 18:00

w wolny weekend na pewno wypróbuję ! 🙂 świetny przepis ! 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Badź Fit
5 lutego 2014 20:14

Czekam na wrażenia 🙂

Agnes J.
Agnes J.
5 lutego 2014 18:16

Rewelacja 🙂 mnie to by na pewno posmakowało 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
5 lutego 2014 20:15

Na pewno, na pewno 🙂 Wypróbuj koniecznie 🙂

setterka
setterka
5 lutego 2014 18:19

To już wiem co oprócz marchewkowego ciasta fit zrobię w najbliższym czasie:D

Ale mogłaś rano wrzucić ten przepis:D

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
5 lutego 2014 20:16

A dlaczego rano? :>

setterka
setterka
Reply to  setterka
5 lutego 2014 20:46

Na wieczór takie smakołyki?:D

svarowska AK
svarowska AK
5 lutego 2014 18:49

.. mmm. obłędne 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  svarowska AK
5 lutego 2014 20:16

Obłędnie smakuje 😉

Madeleine
Madeleine
5 lutego 2014 19:06

wygląda super 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Madeleine
5 lutego 2014 20:17

I jeszcze lepiej smakuje 😉

Nebeskaa
Nebeskaa
5 lutego 2014 19:06

wygląda rewelacyjnie! czekałam na ten przepis 🙂 dla mnie nie musi być słodkie, żeby było pyszne 🙂 można olej kokosowy zastąpić innym? 😉 na pewno któregoś dnia wypróbuję przepis, ale wyrzucę daktyle, bo ich nie lubię 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
5 lutego 2014 20:18

Ale z daktyli pochodzi prawie cała słodycz, one też sklejają "ciasto"… Nie wiem, czym można by je zastąpić. A olej kokosowy po prostu wyrzuć 🙂

setterka
setterka
Reply to  Nebeskaa
5 lutego 2014 20:47

Gdzie najczęściej kupujesz daktyle? Ja chyba w Lidlu widziałam,ale takie pakowane z dziwną listą składników:D

Nebeskaa
Nebeskaa
Reply to  Nebeskaa
6 lutego 2014 09:00

Okej, to olej po prostu wyrzucę 😀 Skoro to one dają całą słodycz to jednak je zostawię 😉 Same mi nie smakują, ale w takiej postaci może mi posmakują 😀 Muszę po prostu wypróbować 😉

Różowa Klara
Różowa Klara
5 lutego 2014 19:14

Wygląda przepysznie, muszę wypróbować.

Maggie W
Maggie W
Reply to  Różowa Klara
5 lutego 2014 20:19

Czekam na wrażenia 🙂

hurija
hurija
5 lutego 2014 19:54

Agnes mi z ciastem marchewkowym wyskakuje, a Ty tu teraz z blokiem! kiedy ja mam mieć czas na gotowanie/pieczenie? 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  hurija
5 lutego 2014 20:19

Akurat zrobienie tego bloku to max 10 minut roboty, więc dasz radę 😀 No i nie trzeba go piec 🙂

bodybuildingisalifestyle
bodybuildingisalifestyle
5 lutego 2014 19:56

wyglada smakowicie chociaz akurat za daktylami nie przepadam reszta super 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  bodybuildingisalifestyle
5 lutego 2014 20:20

Serio? Daktyle to moje ulubione cukierki 😀

keep dreams close
keep dreams close
5 lutego 2014 20:35

ale to muuusi być doobre 😀

Magda BodyAttack
Magda BodyAttack
5 lutego 2014 21:10

To jest pyszne. Sama takie robię tylko w formie ciasteczek owsianych. Są przepyszne 🙂

Iron Babe
Iron Babe
5 lutego 2014 21:54

Pierwsze co mi przyszło na myśl "what the… na fitblogu blok czekoladowy?!"
Po przeczytaniu składników "I see…" 😉
Jako weekendowy słodkoholik skuszę się w sobotę na przyrządzenie 🙂

BERY
BERY
5 lutego 2014 21:58

aaaa chce go juz zjesc , amniammniam amnianiam

Karolina Kołodziej
Karolina Kołodziej
6 lutego 2014 04:46

Gdybym mogła- zrobiłbym juz dzis :)) płatki owsiane tez zawierają tłuszcz :))

claudine
claudine
6 lutego 2014 16:29

Cudnie wygląda 🙂

Anonimowy
Anonimowy
7 lutego 2014 15:10

a ja już wypróbowałam 😀 przeczytałam obie wersje przepisu i ostatecznie zrobiłam podobnie do Twojej – tylko, że zamiast mleka dałam żurawinę 😉 😛 i zrobiłam w formie ciastek. super pomysł, mi bardzo smakuje – idealnie czekoladowe (już same daktyle są dla mnie w smaku czekoladowe, a jeszcze z kakao to w ogóle 😉 i fajnie, że robi się bardzo szybko i nie wymaga pieczenia 🙂 na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂
czekam jeszcze na przepis na pełnoziarniste tortille, dawno temu obiecane 😉
kasia

sportto pestka
sportto pestka
7 lutego 2014 16:42

wow! super wygląda…i pewnie tak samo smakuje! :)))) …hmmm ten talerzyk przypomina mi dzieciństwo..chyba podobny miałam 😉 http://sporttopestka.blogspot.com/

mindy
mindy
13 lutego 2014 19:05

Aż zgłodniałam 🙂