Razowe piernikowe pancakes

Obiecałam wrzucić przepis na pancakes, w których zakochałam się ostatnio bez pamięci – oto i on. Ostatnio jem je na śniadania na zmianę z jajkami na półmiękko i nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Jak zwykle czekam na opinie po wypróbowaniu przepisu!
Zajrzyjcie też na bloga Agaty, która już przetestowała to danie i przy okazji zrobiła o wiele ładniejsze zdjęcia 😉

Pancakes możemy jeść solo, z dodatkiem dżemów lub musów owocowych (u mnie po prawej jabłkowo-mandarynkowy, natomiast na górze jabłkowo-ananasowy), jogurtu i świeżych owoców, a idealne byłyby zapewne z syropem klonowym. Sama muszę się za nim rozejrzeć.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie),
  • przyprawa do piernika (ilość wedle uznania).

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce aż uzyskamy dość gęstą masę. Wylewamy ją na patelnię kształtując placki – ja dawałam 2 łyżki ciasta na jednego pancake. Smażymy z obu stron po ok. 1,5-2 minuty. Gotowe!

WagaBTWEnergia
wszystkie produkty:
dla 100g:

Czekam na Wasze opinie! 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnes J.
Agnes J.
11 listopada 2013 14:48

Przepis idealny dla mnie!! Obojętnie jakie mleko- nie musi być z krówki??

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
11 listopada 2013 15:16

Może być też z Biedronki 😉
A tak poważnie, to nie mam pojęcia, bo nie robiłam do tej pory takich rzeczy z innego niż krowie mleka. Jeśli dajesz radę usmażyć naleśniki na migdałowym/ryżowym/kokosowym czy jeszcze jakimś innym mleku – to te placuszki też muszą wyjść 🙂

Różowa Klara
Różowa Klara
11 listopada 2013 14:50

Wyglądają pysznie 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Różowa Klara
11 listopada 2013 15:16

I tak smakują! 🙂 A najlepsze jest to, że wszystko zależy od dodatków i to one nadają właściwy smak 🙂

Anonimowy
Anonimowy
11 listopada 2013 15:33

wygląda fajnie, ale jakoś na śniadanie jednak wolę owsiankę 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
11 listopada 2013 17:51

Ja owsianki nie mogę jeść zbyt często 😉 Te placki to moje odkrycie tygodnia 😀

Nebeskaa
Nebeskaa
11 listopada 2013 15:53

wyglądają cudownie! koniecznie niedługo je zrobię! dziś upiekłam ciasto marchewkowe wg przepisu Agnes – wspaniałe! słowa nie opiszą tego cudownego smaku, jeżeli jeszcze go nie jadłaś, koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
11 listopada 2013 17:52

No to teraz na pewno je zrobię 🙂 Zaraz ułożę listę zakupów na jutro 😀
Czekam na opinię o moich pancakes 😉

ekocentryczka
ekocentryczka
11 listopada 2013 16:21

Od czasu do czasu bardzo je lubię:) Dodaję do nich mleko roślinne, Twoje pięknie się prezentują!

Maggie W
Maggie W
Reply to  ekocentryczka
11 listopada 2013 17:53

Czyli jednak da się z roślinnym 🙂 Następnym razem spróbuję z kokosowym 😉

keep dreams close
keep dreams close
11 listopada 2013 16:28

uwielbiam pancakesy! ale z drożdżami jeszcze nie próbowałam 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  keep dreams close
11 listopada 2013 17:54

Doooobre są 😀 Ja lubię smak drożdży no i dzięki nim tak fajnie rosną 🙂

Sylwia Amsyl
Sylwia Amsyl
11 listopada 2013 17:01

ciekawy przepis 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Sylwia Amsyl
11 listopada 2013 17:54

Rozumiem, że wypróbujesz? 😉

setterka
setterka
11 listopada 2013 17:27

Ciekawią mnie te drożdże tutaj. A placuszki wyglądają smakowicie:) Jak zrobisz i wyślesz pocztą to byłoby jeszcze lepiej:D

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
11 listopada 2013 17:57

Żaden problem! 😀 Tylko jeśli listonosz będzie głodny, to mogą nie dojść 😛

Anonimowy
Anonimowy
11 listopada 2013 18:44

widzę, że ćwiczysz razem ze swoim facetem. Mój jest szczupły i zaczął właśnie ćwiczyć, chce mu sprawić hantle, ale nie mam pojęcia ile kg. Możesz mi doradzić?

Anonimowy
Anonimowy
Reply to  Anonimowy
11 listopada 2013 19:24

moim zdaniem – dla faceta to najlepiej 2x20kg, albo minimum 2x15kg. nie wiem na jakim etapie jest Twój chłopak, ale nawet jeśli dopiero zaczyna, to mniejszy zestaw zbyt szybko okaże się zbyt mały 😉 nie zawsze korzysta się z dwóch hantli naraz, czyli możesz dowolnie zmodyfikować obciążenie tak, żeby np. z dwóch hantli 2×15 'zmontować' jedną o wadze ponad 15 kg i w danym ćwiczeniu korzystać tylko z jednej. na początek to powinno być ok 🙂
kasia

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
11 listopada 2013 21:34

Ja mojemu kupiłam 2x15kg i tak jak napisała Kasia – uważam, że jest to minimum. Mam nadzieję, że myślisz o regulowanych, bo bez sensu jest kupowanie tych "stałych" – i tak szybko staną się za lekkie, a do regulowanych zawsze będzie mógł dokupić dodatkowe obciążenie. No i zwróć uwagę na wagi poszczególnych krążków. Fajnie by było, gdyby można z nich było kombinować obciążenia zwiększając o 1-2kg ciężar hantla, bo np. 3 krążki po 5 kg już takiej możliwości nie dają 😉

Anonimowy
Anonimowy
11 listopada 2013 19:20

a bez drożdży też wyjdą? 😉 wolałabym bez 😛
dziś wypróbowałam ciasto fasolowe z Twojego przepisu, z delikatnymi modyfikacjami. przepis – super 🙂 bardzo szybkie w wykonaniu i konsystencja ciasta z fasoli (pierwszy raz robiłam) jest taka fajnie 'piankowa' 😀 dałam 1 jajko mniej (uznałam, ze aż 5 na takie małe ciasto to przesada 😛 ), mniej miodu (i można dać nawet jescze mniej, bo ja jestem przyzwyczajona do mało słodkich dań) i mieszankę kakao + przyprawa do piernika. Dzięki za inspirację! te pancakes pewnie wypróbuję w tym tygodniu jeszcze, tylko no właśnie bez drożdży.. 😉
pozdrawiam, kasia

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
11 listopada 2013 21:37

Wyjdą, wyjdą 😉 Ja je dodałam ze względu na to, że lubię racuchy, a racuchy to głównie drożdże 😛
Moje ciacho nie wyszło piankowe, tylko raczej mokre – u Ciebie to może być zasługa dodania mniejszej ilości jajek. Ważne, że smakowało! 🙂
No i czekam na relację z testowania dzisiejszego przepisu :>

Anonimowy
Anonimowy
Reply to  Anonimowy
12 listopada 2013 20:22

długo nie czekałam i przetestowałam 😀 z braku mleka w lodówce w ruch poszedł jogurt naturalny, no i bez drożdży 🙂 dla mnie to alternatywa dla pełnoziarnistych naleśników czy placków owsianych/ bananowych/ bananowo-owsianych 🙂 ale na dodanie przyprawy do piernika chyba sama bym nie wpadła 😉 ciasto fasolowe robi "efekt wow", a placki – godny powtórzenia deser na szybko 🙂
kasia

Justyna WW
Justyna WW
11 listopada 2013 19:31

mniam na pewno wypróbuje. robiłam podobnie ale bez drożdży . u mnie dzisiaj pancakes z kaszy jaglanej;]

Maggie W
Maggie W
Reply to  Justyna WW
11 listopada 2013 21:38

Ja drożdże dodałam bardziej dla smaku , ale pewnie, że można to modyfikować 🙂
Chyba wszyscy jedzą dzisiaj placki! 😀