Ciasto fasolowo-czekoladowe

Pisałam jakiś czas temu o mnogości jabłek, którymi postanowiły obdarować nas jabłonki pod domem. Żeby owoce te nie znudziły się zbyt szybko, próbuję przyrządzać je na różne sposoby, a nie tylko jeść w surowej postaci. Tutaj podawałam przepis na pieczone jabłka pd kruchą pierzynką, wkrótce opublikuję także sposób na jabłka z mikrofalówki, a póki co prezentuję ciasto fasolowe. Ten przepis inspirowany jest tym, który podała Agnes na swoim blogu, jednak zmodyfikowałam go na użytek własny.
Może on właściwie służyć jako bazowy „biszkopt” bez mąki. Ja dodawałam do niego zarówno przyprawę do piernika robiąc quasi-piernik, jak i kakao+jabłka, które to połączenie zaowocowało czekoladową szarlotką. Każda z tych propozycji była równie smaczna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania swoich wariacji 🙂
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga ucierania, brudzenia miksera i innych naczyń i sztućców kuchennych. Wystarczy miska i blender.

Spis treści artykułu

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki miodu,
  • banan,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki kakao lub pół opakowania przyprawy do piernika,
  • jabłka (albo inne dodatki – opcjonalnie).

Przygotowanie

Jajka i uprzednio opłukaną fasolę blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy miód, banana i olej i blendujemy ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosypujemy proszek do pieczenia, kakao (lub inne przyprawy) i owoce i mieszamy łyżką – to zapobiegnie rozprzestrzenieniu się pyłu po całej kuchni. Ciasto wlewamy do formy (ja robiłam je w keksówce) i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie ciasto pieczone po raz pierwszy nie zdążyło wystygnąć 😉

WagaBTWEnergia
wszystkie produkty:
dla 100g:

Dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis.
A może robiliście już podobne ciasto? Jakie są Wasze ulubione przyprawy i dodatki?

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnes J.
Agnes J.
7 listopada 2013 18:26

Dodaje przyprawę do piernika 😀 jest wtedy piernikowe- a ja kocham pierniki, a jako że nie jem słodyczy to jedyny sposób na to by zaspokoić głód piernikowy 😀
Cudownie, że eksperymentujesz w kuchni!!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
7 listopada 2013 18:34

No to widzę, że mamy podobne gusta 😀 Pierniki my love <3
A eksperymentować uwielbiam! Zresztą nie tylko w kuchni 😉

Agnes J.
Agnes J.
Reply to  Agnes J.
7 listopada 2013 19:41

Lepiej nie pytam gdzie jeszcze eksperymentujesz, bo Twój blog zmieni się na +18 ;D
Jak smakuje ciacho?

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
7 listopada 2013 19:46

Hej, o czym Ty myślisz? 😛 Mi chodziło o eksperymenty naukowe i kosmetyczne! 😀
Ciacha już dawno nie ma. Za pierwszym razem nie wytrzymało jednego dnia, za drugim lekko ponad 24h 😀 Czas zrobić powtórkę ;>

Agnes J.
Agnes J.
Reply to  Agnes J.
7 listopada 2013 19:52

pfff… naukowe i kosmetyczne- też mi coś ;> fajna ściema…ale dobra, niech Ci będzie ;D

setterka
setterka
7 listopada 2013 19:15

Jeśli piernikowe to na pewno dobre:D

Ja z przypraw lubię chyba wszystkie:D Robię własne mieszanki i nieraz wychodzą tak dobre,że brak słów:D Ale czasami zdarza się że nie pamiętam co i ile wsypałam więc nie odtwarzam identycznych mixów 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
7 listopada 2013 19:47

I piernikowe, i czekoladowe są dobre 🙂
Takie misz-masze przyprawowe są najlepsze! 😀

Nebeskaa
Nebeskaa
7 listopada 2013 19:54

wygląda bardzo smacznie! kocham to, co czekoladowe, musze spróbować 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
8 listopada 2013 18:57

Daj znać, jak smakowało! 🙂

Sylwia Amsyl
Sylwia Amsyl
7 listopada 2013 21:53

Mniam 🙂

Karolina Kołodziej
Karolina Kołodziej
8 listopada 2013 04:56

Dodałabym jeszcze cynamon, bo dodaę go praktycznie wszędzie :))
Już sobie wyobrażam smak tego ciasta :))))

Maggie W
Maggie W
Reply to  Karolina Kołodziej
8 listopada 2013 18:57

W przyprawie do piernika już jest cynamon, ale takie mocno cynamonowe z jabłkami też pewnie byłoby pyszne. Wypróbuję następnym razem 🙂

Anonimowy
Anonimowy
8 listopada 2013 05:17

Faktycznie ciasto szybkie i apetyczne 🙂 I nie na maśle, tylko na oleju, a to super, szczególnie dla zdrowia serca! 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
8 listopada 2013 19:03

Ja do masła nic nie mam – ale w rozsądnych ilościach. Kostka na ciasto to rzeczywiście nielekka przesada 😉
A tutaj można dodać taki rodzaj oleju, który nam najbardziej pasuje 🙂

Wiktoria Stachowiak
Wiktoria Stachowiak
13 kwietnia 2014 12:18

a jak jest z tą fasolą? puszka z zalewą ma 400gram , bez zalewy ma 240gram, to jak z kalorycznością? gdzieś kiedyś czytałam,że puszka fasoli ma coś ponad 200kcal, a nie 400 jak tutaj piszesz. Pytam z ciekawości i fajnie jakbyś mi odpisała. pozdrawiam.

Maggie W
Maggie W
Reply to  Wiktoria Stachowiak
14 kwietnia 2014 19:47

Wydaje mi się, że nie będzie znacznie się różnić kalorycznością, bo ta zalewa to woda+sól, a to kalorii nie ma 🙂

Wiktoria Stachowiak
Wiktoria Stachowiak
14 kwietnia 2014 20:10

czyli Twoje podliczenia są złe, tak? w przepisie masz "puszka fasoli" a liczysz ją jako 400 gram. wiec nie rozumiem. stad moje pytania.