Pisałam jakiś czas temu o mnogości jabłek, którymi postanowiły obdarować nas jabłonki pod domem. Żeby owoce te nie znudziły się zbyt szybko, próbuję przyrządzać je na różne sposoby, a nie tylko jeść w surowej postaci. Tutaj podawałam przepis na pieczone jabłka pd kruchą pierzynką, wkrótce opublikuję także sposób na jabłka z mikrofalówki, a póki co prezentuję ciasto fasolowe. Ten przepis inspirowany jest tym, który podała Agnes na swoim blogu, jednak zmodyfikowałam go na użytek własny.
Może on właściwie służyć jako bazowy „biszkopt” bez mąki. Ja dodawałam do niego zarówno przyprawę do piernika robiąc quasi-piernik, jak i kakao+jabłka, które to połączenie zaowocowało czekoladową szarlotką. Każda z tych propozycji była równie smaczna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania swoich wariacji 🙂
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga ucierania, brudzenia miksera i innych naczyń i sztućców kuchennych. Wystarczy miska i blender.

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki miodu,
  • banan,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki kakao lub pół opakowania przyprawy do piernika,
  • jabłka (albo inne dodatki – opcjonalnie).

Przygotowanie

Jajka i uprzednio opłukaną fasolę blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy miód, banana i olej i blendujemy ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosypujemy proszek do pieczenia, kakao (lub inne przyprawy) i owoce i mieszamy łyżką – to zapobiegnie rozprzestrzenieniu się pyłu po całej kuchni. Ciasto wlewamy do formy (ja robiłam je w keksówce) i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie ciasto pieczone po raz pierwszy nie zdążyło wystygnąć 😉

WagaBTWEnergia
wszystkie produkty:
dla 100g:

Dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis.
A może robiliście już podobne ciasto? Jakie są Wasze ulubione przyprawy i dodatki?

Obserwuj mnie na:
error