Odstawienie cukru jest chyba jednym z najtrudniejszych wyzwań, jeśli chodzi o przejście na zdrowy tryb życia. Ze słodkości nie musimy jednak rezygnować całkowicie, wystarczy zastąpić cukier jego zdrowszymi odpowiednikami. Dziś przedstawię Wam najpopularniejsze z nich.

Z całą pewnością każdy z Was spotkał się z różnymi opiniami dotyczącymi sztucznego słodzika, jakim jest aspartam. Mogę się założyć, że lwia część z nich skupiała się na wymienieniu jego wad i przestrzeżeniu przed jego spożywaniem. Sama przez długi czas unikałam produktów, które zawierały w składzie aspartam (za wyjątkiem gum do żucia), ale tak naprawdę nie ma się czego bać! Oczywiście są inne alternatywy dla cukru, o których wspomnę za chwilę, ale w przypadku, kiedy mamy wybierać między gotowym produktem zawierającym cukier a drugim mającym w składzie aspartam, nie powinniśmy się wahać i wybrać ten drugi. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest fenyloketonuria. Jeśli nie macie tej choroby genetycznej, nie ma powodu, dla którego należy unikać aspartamu za wszelką cenę.

Korzyści płynące z zastąpienia cukru aspartamem prezentuje poniższa infografika, przygotowana przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.

Kliknij, aby powiększyć

Jeśli chodzi o inne zamienniki dla cukru, wśród najpopularniejszych znajdują się:

  • miód – kaloryczność zbliżona do kaloryczności cukru; zawiera cenne mikroelementy (potas,  fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, i inne) oraz witaminy – A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę;
  • stewia – stewia jest ziołem, praktycznie nie zawiera kcal i jest kilkukrotnie słodsza od cukru;
  • syrop z agawy – jest około trzykrotnie słodszy od cukru, ma smak podobny do miodu i jest konsystencji płynnej, co sprawia, że dobrze rozpuszcza się w wodzie;
  • syrop klonowy – podobnie jak syrop z agawy jest konsystencji płynnej, ze względu na swój smak idealnie spełnia rolę polewy;
  • ksylitol – inaczej cukier brzozowy; opóźnia procesy starzenia, wzmacnia system immunologiczny, regeneruje organizm;
  • lukrecja – kolejne niemal bezkaloryczne zioło; jej korzeń ma charakterystyczny smak, który nadaje ciekawego posmaku np. herbacie;
  • daktyle, rodzynki i inne suszone owoce – idealnie nadają się do słodzenia ciast, jak i do jedzenia solo, kiedy najdzie nas ochota na słodycze; ponadto zawierają błonnik.

Do moich ulubionych słodzików należą miód i suszone owoce, lubię też pić herbatę z dodatkiem lukrecji. Ponadto do wypieków dodaję banany – kiedy cukry w nich zawarte się skrystalizują, ciasto uzyskuje bardzo fajny kolor i smak. Wypróbujcie ten patent! 🙂
A czym Wy zastępujecie cukier?

Obserwuj mnie na:
error