Nadziewane jabłka pod kruchą pierzynką

Zgodnie z Waszymi prośbami, zamieszczam przepis na nadziewane jabłka. Są one trochę czasochłonne, ale robi się je bardzo prosto, więc każdy powinien sobie z tym poradzić.
Warto poświęcić te 20 minut na ich przygotowanie, tym bardziej że można robić je hurtowo – i tak szybko znikną 😉

Składniki

  • 9 jabłek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • pół paczki płatków migdałowych;
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżki masła.

Przygotowanie

Mąkę, jajko i masło mieszamy ręką w misce i odstawiamy na ok. 15 min. do zamrażarki. Opcjonalne można dodać cynamon lub miód/słodzik.
Z jabłek wydłubujemy łyżeczką środek, zostawiając brzeg grubości ok. 1 cm. Wybieramy pestki i gniazda nasienne, a resztę blendujemy z miodem i cynamonem. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy łyżką. Powstałą masą nadziewamy jabłka.
Z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i układamy na jabłkach przykrywając farsz.
Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i jemy 🙂

Przybliżone wartości odżywcze dla 1 porcji:

WagaBTWEnergia
wszystkie produkty:
dla 100g:

Takie jabłka idealnie zastępują słodycze, ponadto są bardzo zdrowe i rozgrzewające dzięki dodatkowi cynamonu. Smacznego! 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Różowa Klara
Różowa Klara
28 października 2013 16:39

Pychotka!

setterka
setterka
28 października 2013 16:53

Brzmi i wygląda smakowicie:)

A jeśli robione przez Ciebie to na pewno przepyszne:D

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
28 października 2013 20:16

Jak przyjedziesz, to sama ocenisz 😀

believe
believe
28 października 2013 18:29

koniecznie musze to zrobić!! <3 mniam!

Maggie W
Maggie W
Reply to  believe
28 października 2013 20:16

To daj znać, czy będzie smakować 🙂

Sylwia Amsyl
Sylwia Amsyl
28 października 2013 19:03

oo, ciekawy przepis 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
28 października 2013 19:29

mmm ale przepysznie wyglądają! koniecznie muszę wypróbować 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
28 października 2013 20:17

Czekam na wrażenia 🙂

Karolina Kołodziej
Karolina Kołodziej
28 października 2013 19:50

Przepysznie one wyglądają!!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Karolina Kołodziej
30 października 2013 19:46

I tak smakują 🙂