Mini-serniczki z patelni

Część z Was dopytywała się o nowe przepisy, więc wychodząc Wam na przeciw prezentuję to, co ostatnio udało mi się upichcić. Do wykonania tego dania zainspirowała mnie moja siostra. Nie mając jednak przepisu musiałam trochę improwizować, ale efekt i tak przeszedł najśmielsze oczekiwania. I uwaga – te serniczki są jeszcze lepsze niż omlet bananowy, który tak przypadł Wam do gustu 😉

Można je spożywać zarówno na śniadanie, jak i II śniadanie, podwieczorek czy kolację (wtedy raczej nie dodawałabym polewy i słodzika do środka) podane z owocami lub jakimś sosem – u mnie maliny prosto z ogrodu plus lukier z brązowego cukru. Mniam!

Spis treści artykułu

Składniki

  • 200g twarogu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodzika,
  • odrobina tłuszczu do smażenia.

Przygotowanie

Twaróg rozgniatamy lub blendujemy z jajkiem. Dodajemy słodzik, otręby i mąkę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju/oliwy (tutaj tłuszcz jest konieczny, w przeciwnym wypadku serniczki się rozpadną) i formujemy łyżką niewielkie placki – im mniejsze, tym łatwiej będzie je przewrócić. Smażymy po ok. 1,5-2 min. na każdą stronę, zdejmujemy, dekorujemy i voilà!

Szybki posiłek gotowy. Takie danie nie tylko może zastąpić nam posiłek, ale również zaspokoi apetyt na słodkie.

WagaBTWEnergia
wszystkie produkty:
dla 100g:

PS Dzisiaj kolejne słodkie eksperymenty w kuchni. Chętnie przetestuję Wasze pomysły na wykorzystanie jabłek – 7 skrzynek czeka na zużycie. Póki co zrobiłam fasolowo-czekoladową szarlotkę i pieczone jabłka pod kruchą pierzynką – poniżej jeszcze na surowo.

Instagram

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
keep dreams close
keep dreams close
21 października 2013 12:27

muszę przyznać- ciekawy przepis! 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  keep dreams close
21 października 2013 20:38

I jaki pyszny! 🙂

setterka
setterka
21 października 2013 14:48

A wiesz że ja coś podobnego ostatnio robiłam?:) Mieszałam coś mieszałam i się zdziwiłam ja w smaku przypominało sernik:D

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
21 października 2013 20:39

Telepatia! 😀 Ja też często mieszam i różne fajne rzeczy wychodzą. To zresztą też była radosna twórczość własna 😉

Karolina Kołodziej
Karolina Kołodziej
21 października 2013 15:56

Wyobrażam sobie ten fantastyczny smak tych ciasteczek :)))

Maggie W
Maggie W
Reply to  Karolina Kołodziej
21 października 2013 20:39

Po konkursie spróbuj koniecznie! 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
21 października 2013 18:11

mmm wygląda przepysznie! muszę koniecznie wypróbować 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
21 października 2013 20:40

I koniecznie daj znać, czy posmakowało 🙂

Joanna
Joanna
21 października 2013 18:27

Uwielbiam szybkie przepisy z patelni! 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Joanna
21 października 2013 20:40

Ja uwielbiam wszystkie szybkie przepisy 😀

ensorcelee
ensorcelee
22 października 2013 04:52

A ja czekam na więcej szczegółów odnośnie jabłek:) Co prawda aż 7 skrzynek nie mam, ale i tak już mam dość robienia soków 😛

Anonimowy
Anonimowy
22 października 2013 07:52

właśnie tego szukałam meegaa!!!

Bejma
Bejma
23 października 2013 11:17

wygląda bardzo apetycznie, zrobię w weekend 🙂