Risotto z curry i kurczakiem

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne! Nawet tradycyjny obiadowy zestaw ryż + kurczak odpowiednio przyrządzony może śmiało konkurować z nieśmiertelnym spaghetti.
Korzystając z nieobecności pani domu mogłam trochę poeksperymentować w kuchni. Na życzenie mojego taty miałam przygotować ryż i kurczaka „z czymś”. Żadne z nas nie miało ochoty na wycieczki do sklepu, więc musiałam bazować na produktach dostępnych w szafkach i lodówce. I tak powstało risotto curry z kurczakiem!

Spis treści artykułu

Składniki

  • 100g ryżu (u mnie basmati),
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • szklanka bulionu z kury,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • łyżka oleju.

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni dodając curry. Kroimy drobno cebulę, siekamy czosnek i smażymy na oleju w woku albo dużej patelni. Kiedy się zeszklą, wrzucamy ryż i smażymy aż zrobi się przezroczysty. Po tym czasie dorzucamy podsmażonego kurczaka, zalewamy bulionem, dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem aż do zmięknięcia ryżu.

Przepis jest prosty, ale dość czasochłonny. Nie mniej jednak polecam spróbować, bo efekt wart jest poświęconego czasu 🙂

WagaBTWEnergia
wszystkie produkty:
dla 100g:

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Różowa Klara
Różowa Klara
19 sierpnia 2013 17:53

zdecydowanie nie musi być nudne

Dominika
Dominika
19 sierpnia 2013 18:01

kradnę przepis! brzmi bardzo smacznie:) uwielbiam minimalizm w potrawach:)

setterka
setterka
19 sierpnia 2013 18:30

Super przepis:) Ostatnio myślałam o takim risotto:)

Fitty
Fitty
19 sierpnia 2013 19:58

Musi być smaczne 🙂

Agnes Juszczyk
Agnes Juszczyk
19 sierpnia 2013 20:02

aż mi się oczy zaświeciły, bo uwielbiam ten przepis- dodaje jeszcze do tego dużo warzyw: paprykę w różnych kolorach, fasolkę szparagową, marchewkę, pieczarkę czerwoną cebule i mnóstwo innych warzywek, które mam pod ręką:-) Smakuje wyśmienicie!!

Sylwia W.
Sylwia W.
20 sierpnia 2013 08:07

Lubię to danie, bardzo łądnie podliczone kalorie! pozdrawiam ;))

Anonimowy
Anonimowy
20 sierpnia 2013 08:28

ja uwielbiam risotto w każdej postaci:)

Ania
Ania
20 sierpnia 2013 11:28

ale pychotka 🙂 !!!

Paryska88
Paryska88
20 sierpnia 2013 14:36

Uwielbiam tego typu dania, ale nigdy sama ich nie robiłam. Twój przepis wydaje się bardzo fajny, z chęcią wypróbuję przy najbliższej okazji:)

mokah
mokah
20 sierpnia 2013 17:27

w jaki sposob wyliczasz tluszcz weglowodany i bialko? ze strony potreningu ?

mokah
mokah
Reply to  mokah
20 sierpnia 2013 18:04

a to nie pytalam Ciebie wczesniej, bo inna osoba korzystala z potreningu.pl 😉

mokah
mokah
20 sierpnia 2013 17:27

nie pamietam czy juz Ciebie o to pytalam 😉