Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami

Jakiś czas temu pokazywałam Wam zdjęcie zapiekanki, którą przy mojej niewielkiej pomocy przyrządził mój TŻ. Obiecałam Wam też wtedy przepis na nią i, choć z małym opóźnieniem, chcę się z tej obietnicy wywiązać. Mam nadzieję, że Wam również zapiekanka zasmakuje tak, jak nam.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 300g mięsa mielonego,
  • 300g makaronu pełnoziarnistego (u nas kokardki),
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 por,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie

Kroimy cebulę w piórka, pora w plasterki, marchew w kostkę, a paprykę w paski. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente według przepisu na opakowaniu.
Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do niej mięso. Kiedy zacznie się ono już rumienić, przekładamy oba składniki do miski. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie resztę warzyw.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy 2 łyżki ketchupu (mój ulubiony to Kotlin: czosnek i bazylia), mieszamy z taką samą ilością wody (może być nawet odrobinę więcej, i tak makaron jeszcze trochę „wypije”) i dodajemy ziół prowansalskich – wedle uznania.
W brytfance układamy kolejno: makaron, warzywa, mięso i polewamy je sosem. Na wierzch kładziemy ser i całość przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

WagaBTWEnergia
wszystkie produkty:
dla 100g:

Smacznego! 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fitty
Fitty
27 czerwca 2013 19:12

Uwielbiam makaronowe zapiekanki! 😀

Zrzuć Brzuch!!!
Zrzuć Brzuch!!!
27 czerwca 2013 19:22

Fajna zapiekana, ale ze względu na kaloryczność lepiej potraktować ją jako cheat meal 🙂

Agnes Juszczyk
Agnes Juszczyk
27 czerwca 2013 19:28

Kiedyś jadłam takie cudeńka i bardzo je lubiłam. Teraz zmieniłabym jej skład: na mięso mielone z indyka lub kurczaka drobno pokrojonego, bez ketchupu i sera, za to z jeszcze większą ilością warzyw:D skorzystam z przepisu trochę zmodyfikowanego, ale zainspirowałaś mnie, bo zastanawiałam się co jutro na obiad zrobić:-)

Justyna W.
Justyna W.
27 czerwca 2013 21:12

om om om <3

keep dreams close
keep dreams close
27 czerwca 2013 21:58

na pewno spróbuję! uwielbiam takie jedzenie 😀

setterka
setterka
28 czerwca 2013 05:52

Świetny przepis:) Przydało by się wypróbować,chociaż zapewne wprowadzę kilka modyfikacji:D

Szarlottka J
Szarlottka J
28 czerwca 2013 07:31

Wspaniały przepis:)

Robinka
Robinka
28 czerwca 2013 08:10

Kurczę a ja nie lubię takiego mięsa :/

Karolina Kołodziej
Karolina Kołodziej
28 czerwca 2013 10:43

Ale to smacznie wygląda!!!

ChocoMonster
ChocoMonster
28 czerwca 2013 12:56

mniam 🙂 zapiekanki makaronowe są najlepsze, pyszne i mega sycące ;d

Ania
Ania
28 czerwca 2013 17:43

uwielbiam zapiekanki makaronowe 🙂

jak tam twój piatkowy dlugi bieg? już po czy jeszcze przed a może w trakcie ?

Ania
Ania
30 czerwca 2013 11:18

uuu ! a co to było ważniejszego i milszego ??

jak u ciebie weekend ? 😉