Ani się obejrzałam, a na liczniku postów pojawiła się magiczna liczba 99, co oznacza, że ten post będzie już setnym w historii bloga I love how it feels! 🙂
Do tej pory blog dorobił się 53 obserwatorów tutaj i 16 followersów na facebooku. Pojawiło się na nim już 607 komentarzy, a liczba wyświetleń w chwili obecnej wynosi 46 973 i rośnie z każdą chwilą 🙂 Za 1,5 miesiąca obchodzić będzie też swój „roczek” i wtedy przedstawię też jego nieco bardziej szczegółową historię.
A tymczasem, z okazji tego małego jubileuszu i w podziękowaniu za to, że wciąż ze mną jesteście, zapraszam Was na bezmączne i bezcukrowe muffinki! 🙂
Przepis inspirowany jest przepisem Niebieskoszarej, której jestem dozgonnie wdzięczna za jego opublikowanie!
Spis treści artykułu
Składniki
- 400 g serka wiejskiego,
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 1 średnie jabłko,
- przyprawa do piernika.
Przygotowanie
Serek odcedzamy od śmietanki, pozostałe ziarno miksujemy na gładką (albo prawie gładką) masę. Dodajemy banana i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Wbijamy jajka i wszystko razem łączymy. Jabłko kroimy w kostkę, dodajemy do masy i dosypujemy przyprawę.
Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 ich wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 1,5h. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i trzymamy w nim muffinki jeszcze przez pół godziny.
Najlepiej smakują przestudzone! 🙂
Waga | B | T | W | Bł | Energia | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
wszystkie produkty: | 842 g | 60,3 g | 31,7 g | 71,7 g | 6,7 g | 793 kcal | |
dla 100g: | 100 g | 7,2 g | 3,8 g | 8,5 g | 0,8 g | 94 kcal | |
![]() ![]() ![]() | Serek wiejski naturalny | 400 g | 44,0 g | 20,0 g | 8,0 g | 0,0 g | 388 kcal |
![]() ![]() ![]() | Jajo | 112 g | 14,0 g | 10,9 g | 0,7 g | 0,0 g | 156 kcal |
![]() ![]() ![]() | Banan | 180 g | 1,8 g | 0,5 g | 42,3 g | 3,1 g | 171 kcal |
![]() ![]() ![]() | Jabłko | 150 g | 0,5 g | 0,3 g | 20,7 g | 3,6 g | 78 kcal |
PS Moje właśnie siedzą w piekarniku 😀
Uwielbiam piec! Kiedyś robiłam muffiny z bananem i był to totalny niewypał. Ten przepis jest bardzo zachęcający. Zdrowy i niekaloryczny. Na pewno wypróbuję 😉
Te nie mają prawa nie wyjść! 🙂 Bałam się trochę czy jabłko będzie do nich pasować, w końcu to "mokry" owoc, ale są przepyszne! 🙂
Z takich składników robię czasami placuszki, ale muffinki też wypróbuję 🙂
Ja w takim razie wypróbuję placki 🙂
gratuluję 100 posta 😀 ja własnie zamówiłam formę na muffinki, więc wkrótce będę mogła sprawdzać przepisy 🙂
Dziękuję 😀 Ja mam oddzielne foremki. Wydaje mi się, że z takich łatwiej jest wyjąć babeczki – ale jakby nie było, to z żadnymi silikonowymi nie powinno być problemu 😉
jak będę mistrzem muffinków, to kupię sobie jakieś ładne i osobne, teraz poćwiczę na łączonych 🙂 bo z papierowych mi się wylewało i zniekształcało 😛
Ja po raz pierwszy piekłam w papierowych i wszystko wyszło 😉 Kolejne już były w osobnych silikonowych i też dawały radę 😀 Może złe przepisy miałaś?