Długi czas zastanawiałam się, czy owsiane śniadania muszą być jadane na słodko. Jakiś czas temu na którymś z blogów widziałam przepis na owsiankę z chilli, ale nie zapisawszy sobie strony nie potrafiłam go odtworzyć. Moja wyobraźnia i zmysł kulinarny miały więc szerokie pole do popisu.
Otworzyłam lodówkę, ujrzałam jajka, mozzarellę w plasterkach, łososia – i już wiedziałam, co zrobię.
Spis treści artykułu
Składniki
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- 2 jajka,
- 2 plastry mozzarelli,
- łyżeczka oleju z pestek winogron,
- wędzony łosoś,
- szczypiorek,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz,
- oregano.
Przygotowanie
Płatki i otręby zalewamy wodą i moczymy najlepiej przez całą noc, rano odsączamy.
Roztrzepujemy jajka w miseczce, dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i oregano, mieszamy. Dorzucamy płatki, otręby i mozzarellę, ponownie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką powstałą masę i smażymy z obu stron. Placki nie mogą być duże, bo przerwą się w trakcie odwracania.
Na usmażone placki kładziemy kawałki łososia i całość posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!
Wartości odżywcze
![]() ![]() ![]() | ||
ilewazy.pl |
Placki są bardzo sycące, podane proporcje powinny wystarczyć dla dwóch osób – ja miałam je na dwa posiłki.
Jeśli wypróbujecie ten przepis, dajcie znać, czy danie Wam smakowało 😉
Macie inne pomysły na niesłodką owsiankę?
Zawsze jem na słodko, ale takie placki wyglądają smakowicie 🙂
W takim razie spróbuj 🙂
ja muszę zacząć jeść w końcu placki owsiane, na razie tylko je kupiłam i raz dodałam do ciasta, a tu jeszcze tyle innych zastosowań 😀
No nie wierzę, u mnie półkilogramowa paczka kończy się w kilka tygodni 😀 Rób owsianki z jogurtem i owocami, to chyba najsmaczniejsze zastosowanie 😉
Właśnie zajrzałam, żeby zapytać, czy kupiłaś już pieczarki i wypróbowałaś mój pomysł;)
Jak dobrze, że się przypomniałaś! 🙂 Teraz już przepis dodałam do zakładek i po zakończeniu "diety" wypróbuję 🙂