Długi czas zastanawiałam się, czy owsiane śniadania muszą być jadane na słodko. Jakiś czas temu na którymś z blogów widziałam przepis na owsiankę z chilli, ale nie zapisawszy sobie strony nie potrafiłam go odtworzyć. Moja wyobraźnia i zmysł kulinarny miały więc szerokie pole do popisu.
Otworzyłam lodówkę, ujrzałam jajka, mozzarellę w plasterkach, łososia – i już wiedziałam, co zrobię.

Składniki

  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • 2 jajka,
  • 2 plastry mozzarelli,
  • łyżeczka oleju z pestek winogron,
  • wędzony łosoś,
  • szczypiorek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • oregano.

Przygotowanie

Płatki i otręby zalewamy wodą i moczymy najlepiej przez całą noc, rano odsączamy.
Roztrzepujemy jajka w miseczce, dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i oregano, mieszamy. Dorzucamy płatki, otręby i mozzarellę, ponownie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką powstałą masę i smażymy z obu stron. Placki nie mogą być duże, bo przerwą się w trakcie odwracania.
Na usmażone placki kładziemy kawałki łososia i całość posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!

Wartości odżywcze

ilewazy.pl

Placki są bardzo sycące, podane proporcje powinny wystarczyć dla dwóch osób – ja miałam je na dwa posiłki.

Jeśli wypróbujecie ten przepis, dajcie znać, czy danie Wam smakowało 😉
Macie inne pomysły na niesłodką owsiankę?

Obserwuj mnie na:
error